Recepten sorteren en bijhouden

Eén van de voornemens (en plannen) voor we verhuizen naar ons nieuwe huis (binnen een dik anderhalf jaar) is eindelijk eens orde scheppen in die gigantische receptencollectie.
Al van toen ik nog studeerde verzamelde ik knipsels uit tijdschriften en kranten. Af en toe wordt die stapels eens ‘opgekuist’: recepten die ik toch niet zal maken gaan dan de vuilnisbak in.
Met de komst van het internet begon ik recepten op websites in Word-documenten te kopiëren.
Tegenwoordig volg ik veel kookblogs en dan bewaar ik interessante recepten in Feedly of pin ik ze meteen op Pinterest.
Op die manier heb ik overal wel recepten staan en is er weinig overzicht.
Vaak krijg ik ook nog leuke recepten van vrienden, ‘om zeker ook eens uit te proberen’. En zo komt er helemaal geen einde aan natuurlijk.

Ondertussen al meer dan een jaar geleden kocht ik twee mooie ringmappen, om orde te beginnen scheppen in de chaos. Een map voor hartige gerechten en een map voor zoete gerechten.
Tot op heden is van recepten sorteren nog niets van in huis gekomen…

Ik heb wel al veel nagedacht over hoe ik het plan kan aanpakken en heb ook al ideetjes verzameld.

De bedoeling is dat enkel de écht goeie recepten (die minstens één keer zijn klaargemaakt en goed zijn bevonden) afgedrukt in de mappen komen. Zo kunnen we, als we weer eens niet weten wat te eten, daaruit kunnen kiezen. Pinterest blijft dan een inspiratiebron, de ‘nog te testen recepten’.

Samen met de receptenkaft wil ik ook de weekmenu’s invoeren. Losse blaadjes, een boekje, een agenda, … ? Ik ben er nog niet uit…

Mijn vraag voor jullie: hoe houden jullie recepten bij?

Online?
In een map?
Losse papieren of in plastic insteekhoekjes (tegen de spatten)?
Getypt en opgemaakt en geprint? Of ouderwets handgeschreven in een schriftje?
Alles in één map? Of netjes gesorteerd per categorie (hoofdgerechten, gerechten met seitan, …)?
Ingebonden in een boek?
Met of zonder foto’s?

Graag jullie reacties en ideetjes!

Advertenties

16 gedachtes over “Recepten sorteren en bijhouden

 1. Ik hield altijd een knipselmap bij met insteekhoezen, maar sinds ik pinterest heb ontdekt ben ik helemaal happy 🙂
  Ik volgde al een board op je pinterest, maar ik zie dat je meerdere mappen hebt aangemaakt nu, ik ga even spieken naar al het lekkers!

  Like

  • Ik heb mijn boards inderdaad een beetje opgesplitst. In die honderden recepten zag ik het bos door de bomen niet meer (of is het omgekeerd? :-)).
   Heb je nu ook gevolgd op Pinterest!

   Like

 2. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met de beste recepten overschrijven, een schriftje voor hartig en een schriftje voor zoet (een printer heb ik niet, wil ik niet hebben). Maar ik houd het niet meer goed bij. ’t Is ook zo lastig om iets terug te zoeken wegens geen register of ‘zoekfunctie’ 😉 Dus ik heb mijn vriend-programmeur gevraagd een app/website te ontwikkelen, die helemaal aan mijn noden beantwoordt 😉 Want de huidige recepten-apps/websites vind ik niet gebruiksvriendelijk (of ik heb me nog niet goed genoeg geïnformeerd?).

  Hoe dan ook: veel succes ermee!

  Like

 3. Pff, ik ga dat hier een beetje volgen :p ik ben ooit ook begonnen met een ringmap met plastic hoesjes om orde in de chaos te scheppen, maar verder dan een 10tal receptjes ben ik nooit geraakt… Foei mij!

  Pinterest vind ik nog altijd wel leuk, maar het is – zoals La Merlette Blanche – zegt, wel lastig dat je niet echt kan filteren…

  Like

  • Ja, het probleem is dat er zo veel leuke recepten zijn dat je al snel honderden pins op één bord hebt en dan is het overzicht ook ver zoek…
   (Iets handigs dat ik vandaag heb ontdekt: Pinterest zegt nu welke pins je al gepind hebt!)

   Like

 4. Ik zet alles wat ik online vind op Pinterest. Maar aangezien mijn mapjes nogal overvol aan het geraken zijn, zou ik ook de tijd eens moeten vinden om daar een beetje orde in te scheppen. (ook ik vind het lastig dat er geen filter of goede zoekfunctie binnen je eigen mappen is)

  Recepten die ik uit magazines etc. haal, zitten in een mapje, maar ze worden eigenlijk zelden bekeken.. Misschien dat ik na onze grote verhuis daar ook wat meer orde in moet scheppen :p

  Recepten die ik zelf maak bewaar ik in word op de computer. En recepten die op pinterest staan en ik al geprobeerd heb, zet ik in een lijstje op listography. Dat is zo’n handig lijstjesding op internet, waar je ook privé lijstjes op kan bewaren.

  Like

 5. Ik heb in mijn gmail een mapje “recepten” aangemaakt met daaronder een paar submapjes zoals “sweet”, “salades”, … De recepten die ik in mijn mailbox krijg via allerlei subscripties, bekijk ik en klasseer ik.
  Dat wordt ondertussen ook wel al een lange lijst, dus ik weet niet of dit de meest aangewezen methode is.

  Like

 6. om eerlijk te zijn moet ik nog een begin maken met oorden scheppen in de recepten. ben er net als jij nog niet echt uit hoe ik het aan ga pakken.heb wel wat al in ringband mappen zitten maar voor mijn gevoel is het dat niet.maar zeg niet nooit toch;-)

  Like

 7. Ik bewaar ze ook overal en (nog) niet georganiseerd. Maar mijn voornemen is eerst om de recepten te maken voor ik ze ga organiseren……

  Like

 8. Vroeger knipte ik ze uit en kleefde ik ze in atoma schriftjes. Tegenwoordig typ ik ze allemaal netjes over op mijn pc, zodat ze allemaal dezelfde opmaak hebben en deel ik ze op in allerlei categorieën in aparte submapjes. Voorgerecht, soep, dessert,… Met de bedoeling ze allemaal eens klaar te maken en enkel diegene die goed zijn bij te houden en af te printen om in een ringmap, met dezelfde onderverdelingen, te steken.

  Ik heb net ook een schoonmaak en het nalezen/corrigeren van + 300 recepten achter de rug en ik heb eindelijk de bomen gevonden. 🙂 Nu nog enkel de nog uit te typen/uit te werken recepten nog.

  Like

 9. Net als jij heb ik recepten in word verzameld vroeger, knipsels en nu ook wat op pinterest (maar ik probeer dat te beperken, want je pint al gauw veel meer dan je ooit kan maken). Maar voor de dingen die echt goed bevonden zijn hebben we een atomaschriftje, waarin de recepten worden overgeschreven en evt. aangepast. Dt zijn dus enkel goed bevonden recepten. Ik nummer de bladzijden hierin en maak een index, zodat ik wel dingen terugvind. Achteraan in het schriftje zitten toch nog wat plastiekjes voor knipsels die nog niet overgeschreven zijn. Werkt goed bij ons.
  Een schriftje voor weekmenu’s had ik ook, maar werkt hier niet zo goed. Werkt beter op een los blaadje dat met masking tape aan de muur wordt geplakt. Achteraf plak ik het wel nog in het schriftje, want dan kan je bladeren als je geen inspiratie hebt.

  Like

  • Ondertussen heb ik ook al véél meer recepten dan ik ooit kan maken, maar het is een beetje een verslaving :-).
   Leuk idee voor de weekmenu’s! Mijn mama doet het ook zo, en mijn papa en broer kunnen dan suggesties op het blaadje schrijven. Ook altijd leuk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.