Frangipane

Eén van mijn lievelingstaarten!

Bak 1 vel bladerdeeg 10 minuten blind. Strijk er een laagje abrikozencompôte of -confituur over.
Maak vervolgens het beslag voor de vulling.
Meng voor de natte ingrediënten 5 EL zonnebloemolie met 5 EL yofu, 1,5 tl amandelessence, 0,5 tl vanille-essence, 150 ml amandeldrink en 120 gram rietsuiker.
Voor de droge ingrediënten meng je 150 gram bloem met 1,5 tl bakpoeder en 0,5 tl zout. Roer er ook 40 gram amandelpoeder onder.
Meng de natte en de droge ingrediënten voor het beslag en giet bovenop de taartbodem die met abrikozencompôte is bestreken.
Bak de taart vervolgens nog 25 à 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Laat de taart volledig afkoelen en bestrijk ze dan met suikerglazuur (poedersuiker gemengd met water).

Smakelijk!

TIP: plantaardig bladerdeeg kan je o.a. in de biowinkel vinden, maar ook heel wat supermarkten hebben plantaardig bladerdeeg in hun assortiment. Het bladerdeeg van het huismerk van Colruyt zou ondertussen niet meer vegan zijn, maar het bio-huismerk wel. Met dank aan lezeres Hanne voor de tip! 

48 gedachtes over “Frangipane

    • Blind bakken betekent dat je de taart zonder vulling bakt (om ervoor te zorgen dat je bodem krokant blijft en niet zacht gaat worden door de vulling). Omdat bladerdeeg nogal fel opblaast als je er geen andere vulling in doet, is het ’t beste om bovenop je deeg een laag bakpapier te leggen en de bodem dan te vullen met droge bonen. Na tien minuutjes de bonen en het bakpapier verwijderen en klaar voor de volgende stap!

      Like

    • Bedankt om dit recept te delen ❤.
      Ik heb vandaag de frangipane gemaakt en dat ging heel vlot. Het resultaat is super, een echte frangipane zoals ik die vroeger (toen ik geen vegan was) at.

      Like

      • Met heel veel plezier!
        Op deze taart kreeg ik al veel complimenten, en je proeft niet eens dat het een vegan taart is vind ik. Binnenkort maak ik ‘m ook nog eens :-).

        Like

  1. Ik heb het ook geprobeerd maar ben echt een ramp met bakken. Hoe krijg je dat kruimelige effect van op de foto? met maar 40 gram amandelpoeder hou ik niks korrelig over in de massa.

    Like

    • De taart hoeft helemaal niet kruimelig te zijn, eerder smeuïg en nog wat ‘nat’. Een klassieke frangipanetaart (met eieren) zal wellicht wat meer aan elkaar hangen maar het is niet de bedoeling dat het kruimelig wordt. Een soort vochtige cake eerder :-).

      Like

  2. Heerlijk, ze is alsof je ze bij de bakker koopt😀! Wel,al lang geleden. Heb wel maar de helft suiker genomen want je smeert er vanboven nog extra suiker op. Ik zou graag iets anders willen dan bladerdeeg! Hebben jullie geen ander voorstel. Zou kruimeldeeg ook gaan? Was ook super gemakkelijk om te maken. Bedankt

    Like

    • De hoeveelheid suiker is zeker een eigen keuze. Een vriendin van me maakte deze taart ook al eens met amandelschilfers bovenop in plaats van suiker (deze strooi je er dan op voor het bakken).
      Kruimeldeeg gaat zeker ook!

      Like

      • Effe laten weten dat de taart ook overheerlijk is met kruimeldeeg.ik had 4 proevers en ze konden niet geloven dat IK die gemaakt had. Bij deze ben je zeker dat het veganistisch en vooral lekker is. Nogmaals thx voor het recept.

        Like

      • Leuk dat je het laat weten! Ik pak het meestal ook zo aan: een lekkere taart bakken om mensen te laten proeven dat plantaardig ook écht lekker kan zijn. Mijn collega vindt ‘mijn’ frangipane beter dan die van zijn bakker, hoera!

        Like

  3. Merci voor dit recept! Ik heb het dit weekend gemaakt en het was een grote hit. Toen ik achter vertelde dat het vegan was, kon niemand het geloven 🙂

    Like

  4. Ik heb twee vragen: 1. Is amandelmeel ook goed voor dit recept? 2. Vegan bakken is nog nieuw voor mij, dus als het recept om zoveel EL tofu vraagt, is het dan de bedoeling dat deze eerst gemalen wordt in de keukenmachine/met de staafmixer of iets dergelijks? Alabastine bedankt voor het antwoord!

    Like

    • Amandelmeel en amandelpoeder lijken mij hetzelfde, dus dat kan zeker! Uiteraard kan je zelf amandelen malen tot poeder in een keukenmachine, maar in veel supermarkten kan je amandelpoeder kopen. Dat vind je meestal in de rekken bij de noten en zo, of soms ook bij de bakproducten.
      5 EL yofu is 5 eetlepels, en één eetlepel = 15 ml. Yofu staat voor plantaardige yoghurt, die kan je vb. van Alpro (supermarkt) of Provamel (natuurvoedingswinkel) vinden.
      Laat maar weten als er nog vragen zijn! Ik ben benieuwd wat je van de taart vindt. Succes ermee!

      Like

      • Oh, helemaal verkeerd gelezen! Haha, maar bedankt voor het antwoord. Wat betreft het amandelpoeder/-meel, ik las dat het verschil zat in dat bij poeder de olie onttrokken is uit de amandel, waardoor het droger wordt. Maar ik ga gewoon het amandelmeel gebruiken dat ik nog heb staan. Nogmaals bedankt!

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.