Eén van mijn lievelingstaarten!
Bak 1 vel bladerdeeg 10 minuten blind. Strijk er een laagje abrikozencompôte of -confituur over.
Maak vervolgens het beslag voor de vulling.
Meng voor de natte ingrediënten 5 EL zonnebloemolie met 5 EL yofu, 1,5 tl amandelessence, 0,5 tl vanille-essence, 150 ml amandeldrink en 120 gram rietsuiker.
Voor de droge ingrediënten meng je 150 gram bloem met 1,5 tl bakpoeder en 0,5 tl zout. Roer er ook 40 gram amandelpoeder onder.
Meng de natte en de droge ingrediënten voor het beslag en giet bovenop de taartbodem die met abrikozencompôte is bestreken.
Bak de taart vervolgens nog 25 à 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Laat de taart volledig afkoelen en bestrijk ze dan met suikerglazuur (poedersuiker gemengd met water).
Smakelijk!
TIP: plantaardig bladerdeeg kan je o.a. in de biowinkel vinden, maar ook heel wat supermarkten hebben plantaardig bladerdeeg in hun assortiment. Het bladerdeeg van het huismerk van Colruyt zou ondertussen niet meer vegan zijn, maar het bio-huismerk wel. Met dank aan lezeres Hanne voor de tip!
Dit klinkt heerlijk! Ik ga hem zeker maken!
Ik heb alleen een misschien wat domme vraag, maar wat betekent 10 minuten ‘blind bakken’?
LikeLike
Blind bakken betekent dat je de taart zonder vulling bakt (om ervoor te zorgen dat je bodem krokant blijft en niet zacht gaat worden door de vulling). Omdat bladerdeeg nogal fel opblaast als je er geen andere vulling in doet, is het ’t beste om bovenop je deeg een laag bakpapier te leggen en de bodem dan te vullen met droge bonen. Na tien minuutjes de bonen en het bakpapier verwijderen en klaar voor de volgende stap!
LikeLike
waar vind je vegan bladerdeeg aub? dat is meestal toch gemaakt met veel boter?
LikeLike
In de natuurvoedingswinkel vind je zeker plantaardig bladerdeeg, sommige supermarkten verkopen er ook!
LikeLike
Wauw, ik heb de taart deze week gemaakt en ze is echt heerlijk!
LikeLike
Bedankt om dit recept te delen ❤.
Ik heb vandaag de frangipane gemaakt en dat ging heel vlot. Het resultaat is super, een echte frangipane zoals ik die vroeger (toen ik geen vegan was) at.
LikeLike
Met heel veel plezier!
Op deze taart kreeg ik al veel complimenten, en je proeft niet eens dat het een vegan taart is vind ik. Binnenkort maak ik ‘m ook nog eens :-).
LikeLike
Ik heb het ook geprobeerd maar ben echt een ramp met bakken. Hoe krijg je dat kruimelige effect van op de foto? met maar 40 gram amandelpoeder hou ik niks korrelig over in de massa.
LikeLike
De taart hoeft helemaal niet kruimelig te zijn, eerder smeuïg en nog wat ‘nat’. Een klassieke frangipanetaart (met eieren) zal wellicht wat meer aan elkaar hangen maar het is niet de bedoeling dat het kruimelig wordt. Een soort vochtige cake eerder :-).
LikeLike
[…] – ik maakte enkele ‘klassiekers’: Hasseltse speculoos, kaneelrolletjes en ook deze overheerlijke frangipanetaart […]
LikeLike
Oeh, die ziet er lekker uit! Dit wordt misschien wel mijn verjaarstaart! 😀
LikeLike
Oh leuk! Wanneer ben je jarig? 🙂
LikeLike
Volgende maand pas… (26/2) 😀 Maar het kan geen kwaad nu vast uit te kijken naar lekker hapjes!
LikeLike
Alvast een gelukkige verjaardag dan! Veel succes met lekkere hapjes kiezen!
LikeLike
net gemaakt, ze zit in de oven…
morgen proeven op het werk 🙂
LikeLike
mmmmmm
een favoriet hier, en zeker ook op mijn werk!
LikeLike
Vanaf nu mijn favoriete taart! Wel minder suiker gebruikt en bodem niet voorgebakken. Thx voor het recept.
LikeLike
Altijd fijn om te lezen! Suiker kan inderdaad nog fel verminderd worden, ik gebruik zowieso al véél minder suiker dan in klassieke recepten.
LikeLike
Vraagje: Gebruik je Amerikaanse spoons of Belgische eetlepels in je recept?
Ik vind dit altijd verwarrend.
LikeLike
Eigenlijk gebruik ik altijd de Amerikaanse spoons, die zijn veel correcter. Thee- en soeplepels van bij ons verschillen al eens in vorm of grootte.
Mijn maatlepels vond ik bij Dille en Kamille: https://www.dille-kamille.be/nl/maatlepeltjes-in-thee-en-eetlepels-en-ml-roestvrij-staal-53130100.html
Succes ermee!
LikeLike
Bladerdeeg wordt bij mijn weten toch gemaakt met boter en is dus niet veganistisch?
LikeLike
In de natuurwinkels is er vegan bladerdeeg beschikbaar of bestelbaar
LikeLike
Heerlijk, ze is alsof je ze bij de bakker koopt😀! Wel,al lang geleden. Heb wel maar de helft suiker genomen want je smeert er vanboven nog extra suiker op. Ik zou graag iets anders willen dan bladerdeeg! Hebben jullie geen ander voorstel. Zou kruimeldeeg ook gaan? Was ook super gemakkelijk om te maken. Bedankt
LikeLike
De hoeveelheid suiker is zeker een eigen keuze. Een vriendin van me maakte deze taart ook al eens met amandelschilfers bovenop in plaats van suiker (deze strooi je er dan op voor het bakken).
Kruimeldeeg gaat zeker ook!
LikeLike
Effe laten weten dat de taart ook overheerlijk is met kruimeldeeg.ik had 4 proevers en ze konden niet geloven dat IK die gemaakt had. Bij deze ben je zeker dat het veganistisch en vooral lekker is. Nogmaals thx voor het recept.
LikeLike
Leuk dat je het laat weten! Ik pak het meestal ook zo aan: een lekkere taart bakken om mensen te laten proeven dat plantaardig ook écht lekker kan zijn. Mijn collega vindt ‘mijn’ frangipane beter dan die van zijn bakker, hoera!
LikeLike
[…] neme het basisrecept voor frangipanetaart en doet volgende […]
LikeLike
[…] met alle soorten thee plezier doen, behalve met rozebottel. Bah! En natuurlijk mét stukje taart. Frangipane vind ik geweldig, maar er zijn nog zo veel andere lekkere […]
LikeLike
[…] met alle soorten thee plezier doen, behalve met rozebottel. Bah! En natuurlijk mét stukje taart. Frangipane vind ik geweldig, maar er zijn nog zo veel andere lekkere […]
LikeLike
[…] De populairste berichten van 2015 waren: Hapje met quinoa, avocado en mango, Is plantaardig eten duur?, Wortelcake (suikervrij), Frambozen-kokostaart en Frangipane. […]
LikeLike
[…] maar toch wel één van mijn favoriete cakejes. Ondertussen ontwikkelde ik ook een recept voor frangipanetaart, gebaseerd op dit recept. Met deze taart heb ik al vaak punten gescoord, onder andere bij mijn […]
LikeLike
[…] mij ligt het heel wat moeilijker. Er zijn zo veel taarten die ik lekker vind: frangipanetaart, frambozen’cheese’cake, mokkataart, … Er één taart uitkiezen is dus echt een […]
LikeLike
[…] yofu zorgt voor een vochtigere structuur, ideaal bij vb. frangipanetaart […]
LikeLike
welke doorsnede van taartvorm gebruik je? Ik heb hier eentje van 27 cm, lijkt mij wel goed?
LikeLike
Dat is zeker goed! Ik heb verschillende taartvormen tussen 26 en 30 cm, dus 27 cm zal geen probleem zijn. Veel bakplezier!
LikeLike
[…] Sometimes all you want is a home-baked pie. This is not my own recipe, I pimped it a bit and think it’s my best EVER Frangipane pie. The original recipe (in Dutch) can be found here. […]
LikeLike
[…] recept voor deze taart heb ik eigenlijk niet echt, want het is een variatie op de klassieke frangipanetaart. Ik gebruikte gesmolten chocolade in plaats van abrikozenconfituur, en mengde twee in stukken […]
LikeLike
Merci voor dit recept! Ik heb het dit weekend gemaakt en het was een grote hit. Toen ik achter vertelde dat het vegan was, kon niemand het geloven 🙂
LikeLike
Oh, wat fijn om te lezen! Bedankt voor je reactie!
LikeLike
[…] taart bij de start (ik had nog eens zin in frangipanetaart) en taart op het einde! In Engeland vond ik hazelnootdrink van Alpro (die in België lang niet meer […]
LikeLike
Kan ik vanille yofu gebruiken in plaats van gewone yofu?
LikeLike
Ja hoor, dat doe ik ook vaak!
LikeLike
[…] Frangipane […]
LikeLike
Ik heb twee vragen: 1. Is amandelmeel ook goed voor dit recept? 2. Vegan bakken is nog nieuw voor mij, dus als het recept om zoveel EL tofu vraagt, is het dan de bedoeling dat deze eerst gemalen wordt in de keukenmachine/met de staafmixer of iets dergelijks? Alabastine bedankt voor het antwoord!
LikeLike
Amandelmeel en amandelpoeder lijken mij hetzelfde, dus dat kan zeker! Uiteraard kan je zelf amandelen malen tot poeder in een keukenmachine, maar in veel supermarkten kan je amandelpoeder kopen. Dat vind je meestal in de rekken bij de noten en zo, of soms ook bij de bakproducten.
5 EL yofu is 5 eetlepels, en één eetlepel = 15 ml. Yofu staat voor plantaardige yoghurt, die kan je vb. van Alpro (supermarkt) of Provamel (natuurvoedingswinkel) vinden.
Laat maar weten als er nog vragen zijn! Ik ben benieuwd wat je van de taart vindt. Succes ermee!
LikeLike
Oh, helemaal verkeerd gelezen! Haha, maar bedankt voor het antwoord. Wat betreft het amandelpoeder/-meel, ik las dat het verschil zat in dat bij poeder de olie onttrokken is uit de amandel, waardoor het droger wordt. Maar ik ga gewoon het amandelmeel gebruiken dat ik nog heb staan. Nogmaals bedankt!
LikeLike
Veel bakplezier!
LikeLike
[…] wikken en wegen en schrappen besloot ik mijn twee allerlievelingstaarten te bakken: brésilienne en frangipane (hier een variant met frambozen). Want ja, ik ben zo iemand van de […]
LikeLike