Vegan MoFo #19: Classics Go Vegan part 1

Toen ik tijdens mijn studententijd zuivel steeds meer en meer links liet liggen en begon over te schakelen op plantaardige alternatieven had ik het vooral moeilijk met gebak en desserts. Thuis zijn we opgegroeid met gebakjes; in het weekend altijd vers gebak ‘bij de koffie’ en naar school kregen we ook vaak verse cake mee. Mijn mama geeft les in het onderwijs, dus tijdens de vakanties kregen we ook vaak verse pannenkoeken en wafels als vieruurtje. Mijn mama leerde het bakken van haar mama; de bakmicrobe komt daar dus vandaan. Als we op zondag bij mémé op bezoek gingen kregen we ook altijd iets lekkers voorgeschoteld. De verse peperkoek met een beetje boter, appeltaart, rodebesjestaart of plattekaastaart zijn enkele van de zoetigheden die in mijn geheugen gegrift staan.

Bij deze dus een ode aan de mama en de mémé!

Toen ik dus vegan werd moest ik daar iets op verzinnen… De koekjes uit de natuurvoedingswinkel waren te duur voor mijn studentenbudget en ik had geen zin om zoet te laten vallen. Dus ik ging op zoek naar alternatieven: zelf bakken. ‘In die tijd’ was er nog geen sprake van duizenden foodblogs, dus ik ging op zoek naar recepten op fora.

Mijn eerste probeersel was vegan chocoladebrownies. Man, wat heb ik die toen veel klaargemaakt! In mijn inimini krakende en piepende oventje uit de Aldi!

Op kot was het vooral behelpen met het kleine oventje, maar toen ik in het weekend thuis was kon ik eens wat meer dingen uittesten.

In de loop der jaren kwamen er meer en meer blogs online, en had ik ook ‘ontdekt’ dat je Amerikaanse kookboeken online kon kopen. Mijn eerste aanwinst, Vegan Cupcakes Take Over The World, was een feit. Ondertussen valt dat boekje bijna uit elkaar, en je kan aan de vlekken zien welke recepten ik het meeste klaarmaak :-).

Wat later probeerde ik nog een recept met chocolade, namelijk de Sachertorte. Dat is eigenlijk gewoon een chocoladecake gevuld met abrikozenconfituur en afgewerkt met ganache. Uiteraard kan je ook bosbessenconfituur of een andere confituur als vulling gebruiken.

Omdat ik ook zeker eens van een uitdaging hou wou ik ook eens iets nieuws proberen. Vegan Petit-Fours! Amai, daar heb ik op gezweet, zo veel werk! Maar o zo de moeite waard (alleen jammer dat ze meteen opgegeten waren…).

Ondertussen ben ik al een tijdje niet meer 100% vegan, maar ik hou er enorm van om plantaardig te bakken. Waarom? Het is zooooo lekker en vooral ook zo eenvoudig… In al die jaren heb ik er voeling in gekregen welke componenten je nodig hebt voor een geslaagd gebak en welke ingrediënten je moet vervangen door een plantaardig alternatief.

Toen ze me bij EVA vroegen of ik mee recepten wou ontwikkelen voor de website Melk Moet Niet, heb ik ook geen moment geaarzeld! De bedoeling was om via deze site heel wat alternatieven aan te bieden voor ‘klassiekers’, om het mensen makkelijker te maken om te kiezen voor een plantaardig alternatief, en ze ook te laten zien dat het plantaardig kan!
Daarom ontwikkelde ik voor deze site een aantal plantaardige versies van klassiek gebak.

Alvast enkele voorbeelden:
(als je op de link onder de foto klikt word je doorverwezen naar het recept)

Rijsttaart
Citroen’cheese’cake
Chocolademousse
Metseltaartjes
Broodpudding
Tiramisu

En last but not least: mijn lievelingstaart! Brésilienne!

brésiliennetaart

Morgen deel 2!

11 gedachtes over “Vegan MoFo #19: Classics Go Vegan part 1

  1. Honderd duizend maal dank voor deze heerlijke recepten. Ik ben ook vegan, bak zelf maar kreeg tranen van geluk bij het zien van deze heerlijkheden!
    Groetjes Agnes

    Like

    • Wat leuk om deze comment te lezen! Morgen komen er nog meer vegan klassiekers aan en ik ga proberen om in de toekomst te blijven bloggen over vegan food!

      Like

  2. En nu nog allemaal suikervrij maken! Of moet ik daarmee maar zelf verder experimenteren? 😉
    Die chocomousse mis ik echt. Zelfs in fondant chocolade zit meestal echt nog veel suiker … Misschien moet ik die eens proberen maken met cacaopoeder, want echt, jouw chocomousse was/is de beste! 🙂

    Like

    • Dat suikervrij, dat staat hoog op het lijstje maar is makkelijker gezegd dan gedaan…
      Je kan zeker eens met cacaopoeder proberen! Ik heb van een vriendin nog een lekker chocomousse-recept op basis van kokosmelk en agaragar. Maar kokosmelk, dat is ook gesuikerd zeker?

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.