Vegan MoFo #13: Bloemkoolschotel

Hier zijn we weer! Na een heerlijk ontspannend weekendje bij de ouders, waar we niet hoefden te koken (zalig toch?) is het weer zelf koken geblazen…
Deze ovenschotel is gebaseerd op een recept uit Veganomicon. Ik hou heel erg van stoofpotjes en ovenschotels; dit recept is ook heel handig om restjes in te verwerken (wij deden er een restje boontjes van de dag voordien in).

De schotel is genoeg voor 4-6 personen.

Stoof een gesnipperde ui aan met wat knoflook. Schil drie wortels en snijd ze in schijfjes. Voeg ze bij de ui en laat mee stoven. Verdeel een halve middelgrote bloemkool in kleine roosjes en laat mee stoven, tot de bloemkool zacht wordt. Snijd ongeveer 500 gram champignons in grove stukken en laat ze nog even kort mee stoven. Voeg indien gewenst ‘restjes’ toe.
Kook ongeveer 750 gram aardappelen gaar en maak er samen met wat boter, sojaroom, nootmuskaat, peper en zout puree van. Voeg er stukjes zwarte olijven aan toe.
Maak een bechamelsaus met 3 EL sojaboter, 4 EL bloem en 500 ml ongezoete sojamelk. Breng de saus op smaak met 2 tl dragon, 1/2 tl tijm, 1/2 tl marjolein, een mespunt mosterd en peper en zout. Meng de saus onder de groenten en doe het mengsel in een ovenschaal. Bedek de groenten met de puree en laat het geheel ongeveer 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°C.

De champignons in deze schotel dienen als eiwitbron, maar het is ook heerlijk als je er stukjes tempeh bij voegt!

Smakelijk!

Recept aangepast uit Veganomicon