Vegan MoFo #2: Seitan-champignoncasserole

Niets lekkerder op een toch al iets frisser wordende herfstavond dan een heerlijke stoofpot!
Voor de gevorderden onder ons: nóg lekkerder met zelf gemaakte seitan!
Dit receptje kreeg ik een hele tijd geleden al van mijn beste vriendin, ’t heeft ooit eens in een boekske van de Colruyt gestaan.
Wij aten het met wortelpuree, je kan het ook eten met bruine rijst, of met gebakken patatjes, … Keuze genoeg!

NODIG:

voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
300 gram seitan (uit een pakje, of zelf gemaakt), in stukjes
optioneel: gemberpoeder
500 gram grote champignons, in tweeën en in dikke plakken
5 à 6 dikke stronken witlof, doormidden gesneden, kern verwijderd en in halve ringen
3-4 EL sojasaus
1 doosje sojaroom
2 tl graantjesmosterd
peper en zout

WERKWIJZE:

Stoof de ui en de knoflook in wat olijfolie. Voeg de stukken (uitgelekte) seitan toe en bak tot het vocht is verdampt en de seitan bruin aankleurt. Belangrijk is dat je een goeie stoofpot hebt, anders kleeft de seitan aan de kom (ik spreek uit ervaring :-)).
Voeg – indien gewenst, voor een ‘warmere’ stoofpot – de gember toe, en vervolgens de champignons. Bak even mee tot de champignons gaar worden en voeg op het laatst het witlof toe. Voeg de sojasaus toe en laat nog even sudderen tot het witlof gaar is. Voeg de sojaroom en de mosterd toe en breng nog verder op smaak met peper en zout (niet te veel zout, door het gebruik van sojasaus).

Smakelijk en tot morgen!