Vegan MoFo #1: Paardencupcakes en geboortetaart

Afgelopen weekend was het de babyborrel voor Skye, het eerste zoontje van Charlotte en Fré. Toen Charlotte vroeg of ik wat vegan wou bakken voor het feest, zag ik dat meteen zitten!
Charlotte is één van de grootste dierenvrienden die ik ken, maar paarden zijn haar favorieten. Dus ’t was niet zo moeilijk om een thema te vinden voor de cupcakes!

De cupcakes zijn gewone vanille- en chocoladecakekjes geworden met vanille buttercream frosting. De paardenkoekjes zijn speculoosjes.
Hieronder het recept (eentje van de mama):

NODIG:

(voor ongeveer 40 koekjes)

375 gram tarwebloem
200 gram bruine suiker
5 gram speculooskruiden
100 gram sojaboter
2 EL sojamelk, plus extra

WERKWIJZE:

Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed tot een stevig deeg. Voeg indien nodig sojamelk toe om de goeie consistentie te krijgen.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik en steek er de gewenste vormpjes uit. Bak de koekjes 8-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

 

De grote taart is een vanillecake, in drie lagen. Elke laag is horizontaal doormidden gesneden en gevuld met aardbeienconfituur. De taart is afgewerkt met chocolade buttercream.
Maar gevloekt dat ik heb op die lettertjes! Gelukkig had ik een hulpje, te koop bij de Collishop. ‘k Ben zeker vier keer opnieuw moeten beginnen, maar oefening baart kunst.
Met dit handige ding kan je heel wat chocoladedecoraties maken, maar kan je evengoed gebruiken om balsamicodressing op een bord aan te brengen of om versieringen met coulis te maken. Wordt ongetwijfeld nog verder uitgetest. Enige nadeel: ’t is enorm moeilijk om af te wassen!

Morgen geen gebak, maar een heerlijke herfstige stoofpot!

Advertenties