Mokkacake

Koffie is nooit echt mijn ding geweest. Om te drinken dan. Maar mokka in gebak, of ijs, héérlijk! Deze taart is één van mijn favorieten, en niet enkel van mij! Met deze taart heb ik al veel mensen weten in te pakken :-). Tijd dus om het recept met jullie te delen!

NODIG:

(voor een cake met diameter 23 cm)

300 gram tarwebloem
12 gram bakpoeder
100 gram rietsuiker
100 gram donkerbruine basterdsuiker
snuif zout
150 gram plantaardige boter (zacht laten worden op kamertemperatuur)
80 ml sterke koffie
200 ml sojamelk (vanille)

hazelnootpasta (voor de tussenlaag)

150 gram plantaardige boter
400 gram bloemsuiker
enkele drupjes vanille
heel sterke koffie (de rest van hierboven)

hagelslag

WERKWIJZE:

Zeef de bloem samen met het bakpoeder en het zout boven een grote mengkom. Roer er de twee soorten suiker doorheen.
Zet hele sterke koffie. Neem daarvan 80 ml en laat de rest afkoelen voor de topping. Meng de sojamelk door de koffie en voeg er de vanille aan toe.
Giet het koffiemengsel bij de droge ingrediënten en meng goed. Meng er de boter door, blijf roeren tot er een homogeen deeg ontstaat.

Vet een springvorm van 23 cm in en giet het deeg in de vorm. Bak de cake 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Laat de cake volledig afkoelen vooraleer je hem afwerkt.

Snijd de afgekoelde cake horizontaal in tweeën. Smeer hazelnootpasta op de bovenkant van de onderste helft. Leg de bovenste helft terug op de onderste helft.

Meng de bloemsuiker door de zachte boter, voeg wat vanille toe en voeg vervolgens geleidelijk aan enkele theelepels koffie toe. Let op dat de topping niet te lopend wordt; daarom is het belangrijk dat je héle sterke koffie gebruikt.

Smeer de mokkacrème op de boven- en zijkanten van de taart.
Je kan de taart aan de zijkant afwerken met hagelslag, en nog wat toefjes mokkacrème op de rand spuiten.

Smakelijk!

Advertenties

9 gedachtes over “Mokkacake

  1. Lijken die op de mokkacupcakes (zelfde beslag?)? Want in dat geval kan ik me wel voorstellen dat het een heeeeeeeeeeeeeeerlijke taart is!

    Like

    • Het is gebaseerd op hetzelfde beslag, maar ik heb ’t aangepast (minder suiker, minder boter). Nog steeds even lekker! ‘k Had vandaag de rest mee naar ’t werk en er werd bijna gevochten om de stukken!

      Like

  2. Ik heb me precies aan de hoeveelheden gehouden, alles goed gedaan van het recept en de cake was helemaal mislukt. Ik kreeg maar een cake van 1,5 cm dik en hij was kei hard en niet te eten 😦
    Wat zou ik fout gedaan kunnen hebben?

    Like

    • hoi Kim,

      wat jammer dat de cake mislukt is…
      Waar het aan zou kunnen liggen:

      – misschien was je bakpoeder niet meer vers? Je kan dit controleren door een beetje ervan in koud water te doen. Als het hard begint te bruisen is het niet meer goed…
      – heb je je deeg meteen gemengd? Als je het deeg na het mengen nog een hele tijd laat staan voor het in de oven gaat vermindert de kracht van het bakpoeder ook…

      Laat je weten als het nog zou mislukken bij een volgende poging? Het zou normaal niet mogen, ik heb deze cake al minstens 50 keer of zo gemaakt en nog nooit problemen gehad… Maar als de cake niet rijst zal er wel iets mis zijn met het bakpoeder denk ik…

      Veel succes bij het opnieuw proberen!

      Like

      • Aaah, ik ben er al achter waar het fout is gegaan. In de supermarkt hadden ze alleen bakmeel en de medewerker die mij hielp zei dat dit hetzelfde was al bakpoeder. Ik heb het nu even nagezocht en kom erachter dat dat dus niet zo is. Dan heeft het dus daaraan gelegen.
        Erg jammer zeg, het deeg smaakte al zo lekker. Ik ga maar snel bakpoeder halen en het nog eens proberen. Vorige week had ik je hazelnoottaart gemaakt en die was heerlijk! Bij mijn gasten was die ook erg in de smaak gevallen.

        Bedankt voor je antwoord!

        Like

      • Oh, fijn te lezen dat het opgelost lijkt! Hopelijk lukt het volgende keer wel!
        En die hazelnoottaart, héérlijk!
        Als er vragen zijn, shoot!
        groetjes!

        Like

Laat een reactie achter op Over (een van) mijn favoriete taart(en) | Fiekefatjerietjes Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.