Wortelcake (suikervrij)

Lieve lezers,

het is hier de laatste tijd heel erg stil geweest. Maar niet getreurd! Heel erg binnenkort komt er een nieuwe site van EVA aan (www.melkmoetniet.be) waarop heel wat lekkere receptjes te vinden zullen zijn! Een aantal gebakjesrecepten zijn door mij ontwikkeld.

Nu het daar wat rustiger is heb ik weer wat tijd om hier met jullie receptjes te delen! Er staan nog heel wat lekkere dingen op mijn lijstje van ‘te maken vegan gebak’. Wordt zeker vervolgd!

Vanmiddag had ik ineens zin in wortelcake. Vraag me niet waarom, of hoe, maar ineens was het daar. Dus ik dacht: ik probeer dat eens uit. In het verleden heb ik wel al wortelcakes gebakken hoor, maar omdat ik de laatste tijd toch vaak probeer met minder suiker te bakken (ik ga suiker niet bannen, maar af en toe een suikervrij recept kan geen kwaad, en er is ook wel vraag naar merk ik) wou ik dat eens proberen.
Ik zocht op het net naar wat recepten van wortelcake (om zo’n beetje een beeld te hebben wat er zoal in gaat) en toen ging ik aan de slag met maatbekertjes, lepeltjes en een weegschaal. Het resultaat is een luchtige cake (vorige experimenten waren vaak plakkerig)! Hier volgt het recept:

NODIG:

(voor een langwerpige cakevorm)

200 gram tarwebloem
2 tl bakpoeder
0.5 tl baksoda (natriumbicarbonaat)
0.25 tl zout
1 tl kaneel
150 gram geraspte worteltjes (ongeveer 2 grote wortels)
50 gram geraspte kokos
180 ml sojamelk
1 tl appelazijn
4 EL zonnebloemolie
80 ml agavestroop
50 gram rozijntjes
1.5 tl verse, fijngehakte gember

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Zeef de bloem samen met het bakpoeder, de baksoda, het zout en de kaneel in een grote mengkom. Roer er de geraspte worteltjes en geraspte kokos door.
Meng de sojamelk met de appelazijn en laat enkele minuten staan. Voeg er dan de olie en stroop aan toe.
Voeg het natte mengsel bij het droge en meng tot een glad deeg. Roer er tenslotte de rozijntjes en de fijngehakte verse gember doorheen.

Vet een langwerpige cakevorm in en giet het deeg in de vorm.
Bak de cake 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Smakelijk!

Advertenties