Pompoenlasagne

Zoals jullie ondertussen wel al weten ben ik een enorme fan van pompoen. En ook wel heel erg fan van mijn mama. Zij zorgt er immers voor dat er elke herfst/winter tientallen pompoenen in haar tuin groeien en ze is altijd zo lief om haar oogst met mij te delen :-).

Met pompoen kun je heel wat lekkers klaarmaken (zie andere receptjes op mijn blog). Maar deze keer dus lasagne met pompoen!
Dit gerecht is heel erg lekker op deze koude herfstige dagen!
Aangezien ik niet zo goed ben in hoeveelheden inschatten (ik maak bijna altijd te veel)  en dit een receptje ‘op het gevoel’ is ga ik toch een poging doen om het duidelijk uit te schrijven :-).

NODIG:

(voor 2 grote ovenschotels – 6 à 8 personen)

voor de tomatensaus:

olijfolie
1 grote ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
provençaalse kruiden
paprikapoeder
2 rode paprika’s, zaadlijsten en zaadjes verwijderd en in stukjes
3 wortels, geschild en in stukjes
1 klein bakje champignons, schoongemaakt en in schijfjes
1 kleine oranje pompoen, pitjes verwijderd en in blokjes
150 à 200 gram rode linzen
2 à 3 blikken tomatenstukjes (van +/- 400 gram)

voor de bechamelsaus:

sojaboter
bloem
sojamelk (natuur, zonder suiker)
nootmuskaat
gistvlokken
groentebouillon
peper en zout

ook nog nodig:

lasagnevellen
paneermeel
pompoenpitjes, gehakte hazelnootjes, amandelschilfers (of een ander noten- en zadenmengsel)

WERKWIJZE:

Verwarm de olijfolie in een pan of wok.
Doe er de ui en knoflook bij en stoof tot de ui glazig wordt. Voeg paprikapoeder en provençaalse kruiden toe en laat even meebakken.
Voeg de paprika- en wortelstukjes toe en bak enkele minuten mee.
Voeg champignons toe en roer tot deze goed gebakken zijn.
Voeg de pompoenblokjes en de rode linzen toe en roer tot alles goed gemengd is.
Voeg tenslotte de tomatenstukjes toe en roer het geheel om tot alles met tomaten is bedekt. Laat de groentensaus sudderen tot de wortel zacht is.

Let op: roer het geheel regelmatig om en voeg eventueel wat water toe; de rode linzen nemen tijdens het garen veel vocht op en zo kan de saus aanbakken/aanbranden!

Maak ondertussen een bechamelsaus met sojaboter, bloem en sojamelk.
Breng op smaak met nootmuskaat, gistvlokken, groentebouillon, peper en zout.
Voeg genoeg sojamelk toe, de saus mag niet te vast zijn (zo zou je een droge lasagne krijgen).

Stel dan de lasagne samen: leg afwisselend lagen tomaten-pompoensaus, lasagnevellen en bechamelsaus in een ovenschotel. Eindig met een laag bechamelsaus en bestrooi de bovenkant met een mengsel van paneermeel en een noten-zadenmengsel.

Plaats de lasagne in een voorverwarmde oven op 180° gedurende 30-40 minuten, of tot het geheel borrelt en de nootjes en het paneermeel goudbruin kleuren.
Laat eventjes staan voor het serveren.

Smakelijk!

EDIT: een vollediger uitgeschreven recept vind je HIER

15 gedachtes over “Pompoenlasagne

  1. Amaai! Ik heb dit recept vorig weekend getest en echt iedereen die ervan proefde was er weg van! Overheerlijk =) Ik was al een heuse pompoenfan, maar vanaf nu, dankzij dit gerecht, ben ik dat nog meer!

    Like

  2. Ziet er heel lekker uit! Heb je een idee waar ik de sojaboter en sojamelk het beste door kan vervangen (ik eet melk, soja en eivrij)? En waar vind je gistvlokken? Bedankt!

    Like

    • Goh, ik denk dat je ook met olijfolie een bechamelsaus kan maken maar dat deed ik nog niet eerder. Met cashewnoten kan je ook een ‘saus’ maken. Misschien kan je haver- of speltdrink eens proberen?
      Gistevlokken koop ik bij de biowinkel, ik denk dat ik ze de laatste keer bij BioPlanet heb gekocht!
      Veel succes ermee, laat je weten of het gelukt is en wat je hebt gebruikt als vervangers?

      Like

      • Ik heb het gemaakt en twas heel lekker! Voor de bechamelsaus het ik maisolie en havermelk gebruikt, ze was eigenlijk wat te lopend (kaas dikt meer in) maar de smaak was goed. Zo’n lekkere gerechtjes maken vegan eten leuk 🙂

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.