Kersenijs met chocoladestukjes

Het is hier de laatste weken behoorlijk stilletjes geweest, waarvoor mijn verontschuldigingen…
We zijn namelijk sinds een tijdje met een aantal mensen bezig om de receptendatabase van EVA onder handen te nemen: receptjes testen, proeven, foto’s maken. Een strenge selectie, en dat neemt heel wat tijd in beslag. Maar we willen uiteraard alleen de beste recepten overhouden!

Daarbij komt ook dat het de laatste tijd behoorlijk warm is. Veel te warm om te bakken eigenlijk.
Maar dus wel het ideale moment om ijs te maken!

NODIG:

200 gram ontpitte rijpe kersen
175 ml sojamelk
500 ml sojaroom
100 gram suiker
snufje zout
1 tl citroensap
2 el Amaretto
100 gram pure chocolade, in kleine stukjes (of chocolate chips)

een ijsmachine

WERKWIJZE:

Verwarm de kersen, sojamelk, de helft van de sojaroom, de suiker en het zout in een pannetje tot vlak voor het kookpunt. Zet het vuur lager en laat nog 15 minuutjes zachtjes koken. Haal van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Doe het kersenmengsel, wanneer het afgekoeld is, in een blender en pureer.
Doe het mengsel in een kom, roer er de resterende sojaroom doorheen en laat het mengsel volledig afkoelen in de koelkast. Voor de ijsmachine is het het beste als het mengsel zo koud mogelijk is.
Roer het citroensap en de Amaretto door het kersenmengsel vooraleer je het in de ijsmachine doet. Meng er ook de chocoladestukjes door. Doe het ijs in de ijsmachine en bereid het ijs volgens de aanwijzingen van de ijsmachine.
Plaats het ijs, wanneer het uit de ijsmachine komt, in een plastic afsluitbare doos en plaats het nog 1 tot enkele uren in de diepvries vooraleer je het serveert.

TIPS:

– Voor een frisser en lichter (minder vet) ijs kan je in plaats van 500 ml sojaroom ook 500 gram yofu gebruiken. Voeg deze dan wel toe nadat het gepureerde kersenmengsel is afgekoeld (dus niet meekoken met de kersen). Citroensap toevoegen is dan ook niet nodig.

– Amaretto (alcohol in het algemeen) zorgt ervoor dat ijs minder goed bevriest. Voeg dus niet té veel alcohol toe aan je ijs!

– Indien je geen ijsmachine hebt kan je het ijsmengsel ook in een plastic bakje in de diepvries plaatsen, en het elk uur (of om de paar uren) met een vork omroeren tot het bevroren is. Dit vraagt wel wat tijd, en het ijs zal dan ook minder romig zijn dan wanneer je het in een ijsmachine bereidt.

Advertenties