Pompoenstoofpotje

Eerder deze week had ik een gesprek met een overtuigde vegetariër over ‘de pompoen’. Hij vertelde dat hij vroeger nog lid geweest was van het Pompoen Liberation Front.
Even wat meer uitleg.
Zo rond de tijd van Halloween zetten heel wat mensen (al dan niet versierde) pompoenen aan de voordeur. Heel mooi, en gezellig ook wel. Maar na enkele weken/maanden van regen en vrieskou kun je die pompoenen met één duwtje laten instorten. Zonde, vond het Pompoen Liberation Front, dus zij gingen alle pompoenen van de beschimmeldood redden, om er vervolgens soep van te maken en te gaan uitdelen aan de mensen in de buurt.
Schitterend initiatief, jammer dat het niet meer bestaat…

Tot mijn grote blijdschap ontdekte ik afgelopen weekend nog een allerlaatste pompoen in de kelder bij m’n ouders.
Zoals jullie wel weten kan je met pompoen vele kanten op: soep (met curry/kokos, met gember, met tomaten, …), stoofpotjes (zie één van de vorige potst) tot zelfs gebakjes! Ik ben en blijf fan!

NODIG:

(voor ongeveer 4 personen)

een halve pompoen, in stukjes
2 blikken tomatenstukjes
1 blik kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
provençaalse kruiden (naar smaak)
peper en zout
kaneel (naar smaak)
een handvol rozijnen

WERKWIJZE:

Verwarm wat olie in een wok of grote kom. Stoof er de gesnipperde ui en knoflook in tot de ui glazig is. Voeg er provençaalse kruiden aan toe en bak deze even mee.
Voeg vervolgens de stukjes pompoen toe en laat een 5-tal minuutjes meebakken.
Meng vervolgens de twee blikken tomatenstukjes door de pompoen, en voeg er ook de kikkererwten en rozijntjes aan toe. Strooi wat kaneel over het geheel (ongeveer 1 tl).  Laat verder pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Het stoofpotje is klaar wanneer de pompoen gaar is.
Te serveren met bijvoorbeeld couscous.

Smakelijk!